Inhuldiging gedenkteken Eva Resler en slachtoffers van XXste transport te Korbeek-Lo
8 jaren na ons eerste initiatief ter herdenking van de jonge Eva Resler, die omkwam tijdens haar ontsnappingspoging van het XXste konvooi te Korbeek-Lo tijdens de nacht van 19 op 20 april 1943, was het zover !
Het gedenkteken aan de spoorwegberm werd ingeplant vlak naast de nieuwe fietssnelweg, op een boogscheut van de trieste feiten, in samenwerking met de gemeente Bierbeek.
Tijdens die nacht brachten weerstanders Pieter Schepers, Romain Baplu, Albert Poncelet en Marcel Hollanders het treinstel tot stilstand door hun houtbarricade vlak voor de spoorwegbrug van Korbeek-Lo, wat de mogelijkheid gaf tot de ontsnapping van verschillende gevangenen uit verschillende wagons. De 13-jarige Eva Resler sprong met haar broer Mircea, maar ze werd door het kogelvuur geraakt en Mircea werd net voorbij het station weer opgepakt. Haar lichaam werd achtergelaten naast het spoor tot de Broeders van Liefde uit St. Kamillus de opdracht kregen van Vlaams SS-er Faignaert om het lichaam na 2 dagen te begraven op het kerkhof van het instituut. Maar er was geen rust voor Eva - haar lichaam moest weer opgegraven worden van de overste in Gent en na omzwervingen kwam ze in een anoniem graf terecht aan de buitenmuur van het kerkhof van Korbeek-Lo.
Verder onderzoek bracht ook de dood van 3 andere Joodse ontsnapten aan het licht : Ruckla Wald-Mansklayd, Frida Mayer-Fischbein en Josef Patron.
Tijdens het conflict met de SiPo agenten op het treinstel, werd Pieter Schepers dodelijk gewond. De overige leden die de plaats wisten te ontsnappen, dachten dat hun poging mislukt was en waren niet op de hoogte van de andere ontsnapten. Romain, Albert en Marcel zullen later door verraad opgepakt worden en in 1944 de dood vinden te Breendonk en op de schietbaan van Schaarbeek door de kogel...
Het gedenkteken duidt het idee " 4life " - voor het leven.
Het resultaat van een wedstrijd uitgeschreven en beantwoord door vele kunstenaars, we wilden de mensen inspraak laten hebben in het ontwerp van dit speciale thema.
Vlak voor het gedenkteken werd op grondniveau de inscriptie gemonteerd, wat de lezer automatisch een buiging van eerbied doet maken tijdens zijn bezoek.
Tijdens de ceremonie gaf ik tekst en uitleg over het prille begin van ons onderzoek in 2015, dat uitdeinde tot dit blijvende resultaat aan herdenkingsethiek op een plaats waar vele fietsen even kunnen halt houden. Ook Veerle Vanden Daelen, conservator van Kazerne Dossin, bracht de vele historische feiten rond dit XXste transport naar Auschwitz, met een duidelijke boodschap dat we dit werk en onderzoek ten aller tijde moeten verder zetten. Ook de kunstenaars kwamen aan het woord en burgemeester van Bierbeek Johan Verhulst was lovend over de realisatie en al zijn medewerkers.
Sofie en ik zijn oprecht tevreden. En gelukkig. In 2017 voegden we de familie Resler al toe aan de fotomuur van Kazerne Dossin, het begin van een solide samenwerking en verder onderzoek.
Volgend jaar gaan we hier verder met onze jaarlijkse traditie. Door de annulatie van de herdenking in Boortmeerbeek dit jaar, bracht ik ook de 3 jonge helden van de feiten aldaar even onder de aandacht. We zijn hun onze blijvende eerbied verschuldigd.