MUSEUM
VAN DE WEERSTAND Huis van het Belgisch-Franse Verzet
77ste verjaardag Bevrijding van het Hageland tijdens de Tweede Wereldoorlog
De landing van de geallieerden in Normandië in juni 1944 startte de ongeziene beweging naar de bevrijding van Europa. De maanden die volgden werden voor Tielt-Winge de meest catastrofale gedurende de jaren van bezetting. Ondanks een aantal weerstandsacties van de NKB en hulp aan evasielijnen was het leven op ons platteland redelijk verlopen. Maar een confrontatie tussen terugkerende weerstanders die van een prospectie van een parachutageplein kwamen  en een aantal familieleden van een Duitsgezinde familie leidde tot de dood van één van de broers... zijn moeder eiste 100 slachtoffers, wat door collaborerende rangen en het Veiligheidskorps uit Leuven werd omgezet in twee razzia’s, begin augustus 1944. Slechts acht van de slachtoffers zouden het concentratiekamp overleven... Het nieuws van 2 september 1944 was gevuld met euforie: de geallieerden staken de Belgische grens over, richting Brussel en Luik. In het dorp werd de terugtocht van de Duitsers ook zichtbaar, grote Duitse colonnes trokken van Leuven naar Diest en werden door Amerikaanse jachtvliegtuigen beschoten op de Leuvensesteenweg, met een ravage tot gevolg. De weerstand mobiliseerde zich. Op 3 september 1944 wordt aan het Tienbunders bos een parachutage gelost, waarvan een gedeelte naar Tielt en St. Joris-Winge wordt versast. Na Brussel werd Leuven bevrijd, met de Prinses Irene Brigade als verkenners op kop van de militaire beweging. Op 6 september 1944 was het zo ver voor ons dorp - de colonne naderde St. Joris-Winge. Ondanks dat de legerleiding door een aantal burgers verwittigd was van Duitse aanwezigheid, werden ze verrast door een direkte aanval van een Duitse tank, wat het leven kostte aan drie leden van de Prinses Irene Brigade, Anthoon Bonte, Anton Bijlsma en Henk De Groot zijn de eerste slachtoffers van de PIB op Belgische bodem aan de Tweevijverstraat... Een uur later zal datzelfde tankvuur zal ook het leven kosten aan een aantal weerstanders, in alle haast met een wagen op weg van Tielt naar het centrum van Meensel. Een dag later hangen de vlaggen buiten en worden de Britse troepen hartelijk onthaald !!
Tielt-Winge na D-Day, tot de bevrijding op 6 september 1944
Adres van het Museum HBFV en evocatie site : Halensebaan 45 3390 St.Joris-Winge
Met de steun van
Museum van de Weerstand Huis van het Belgisch-Fanse Verzet www.hbfv.be
in samenwerking met
4 september 2021
Doorlopende opening van Museum HBFV en Museum 44 Permanente en vrij toegankelijke tentoonstelling en living history op de site van het museum HBFV, waar u kan kennismaken met het leven en de miltaire beweging tijdens de bevrijdingsperiode. Ontdek bijvoorbeeld de gedetailleerde reconstructie van de soldaten van onze bevrijders, de Prinses Irene Brigade, Van Amerikaanse trucks tot een Britse Loyd Carrier die ons dorp binnen reed op 6 september 1944, heuse RAF piloten, het dagelijks leven van de burger en een lokale rijkswachter en zoveel meer ! Bezoek de unieke tentoonstelling van foto’s en getuigenissen ! 14u Herdenking en ceremonie aan het gedenkteken van de drie slachtoffers van de Prinses Irene Brigade, om het leven gekomen op 6 september 1944 te St.Joris-Winge Waar : gedenteken voor de St. Joris kerk,             ( Leuvensesteenweg 238 A )
10u tot 17u
5 september 2021
10u tot 17u
Adres van het Museum 44: Binkomstraat 1 3391 Meensel-Kiezegem
Doorlopende opening van Museum HBFV en Museum 44 Permanente en vrij toegankelijke tentoonstelling en living history op de site van het museum HBFV, waar u kan kennismaken met het leven en de miltaire beweging tijdens de bevrijdingsperiode. Ontdek bijvoorbeeld de gedetailleerde reconstructie van de soldaten van onze bevrijders, de Prinses Irene Brigade, Van Amerikaanse trucks tot een Britse Loyd Carrier die ons dorp binnen reed op 6 september 1944, heuse RAF piloten, het dagelijks leven van de burger en een lokale rijkswachter en zoveel meer ! Maar ook de onzekerheid van de burgers van Meensel-Kiezegem die de bevrijdingsroes temperde... Bezoek de unieke tentoonstelling van foto’s en getuigenissen !
Reserveer hier rechtstreeks je combiticket voor het Bevrijdingsweekend :  - Inkom Museum van de Weerstand HBFV  - Inkom Museum 44  - Gratis pendelen in een heuse WOII Jeep tussen    de beide musea langs historische spots  - Unieke expo rond het museum HBFV >>> Reserveer je ticket